Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si vybrat svou stranu- devatero praktických rad

Slyším to ze všech stran okolo mě. Nevím vůbec, koho budu volit, rozhodnu se na poslední chvíli. Nabízím zde proto několik kritérií, které by vám mohly pomoci v orientaci.
  1. Světonázorová orientace strany- preferujete pravici, levici nebo střed? Problém je ten, že z české politické strany potupně ztrácejí tuto jasnou profilaci, respektive dá se říci, že největší tlačenice je ve středu.
  2. Má daná strana kvalitní komplexní program, který nabízí skutečnou dlouhodobou vizi pro celou naši zemi? Chceme být Švýcarskem Střední Evropy? Chceme být sociálním státem jako Švédsko, nebo spíše liberálním? Nebo technologickou velmocí jako Izrael či elektronizovaným státem jako Estonsko? Co bude naši zemi živit v budoucnu? Jakou moderní infrastrukturu vybudujeme? Nebo jak zajistíme efektivní státní správu?
  3. Klade strana zájem celku -  tedy celé České republiky – na první místo? Nesnaží se jen krátkozrace uplácet jednotlivé sociální skupiny podle toho, kde cítí větší šanci rychle před volbami nahnat hlasy, ať již jde o státní zaměstnance, důchodce nebo učitele? Nebojí se daná strana podpořit i nápad konkurence, pokud je dobrý?
  4. Možná ještě důležitější než program, protože papír samozřejmě snese všechno, jsou lidé, kteří strany reprezentují a jsou garanty prosazení a realizace daného programu. Znáte alespoň někoho z kandidátky, kdo je opravdu pracovitý, schopný a zároveň slušný člověk? Pak volte kroužkováním právě ty. Pamatujte, můžete označit až čtyři kandidáty, kterým dáváte přednost. Těm můžete výrazně pomoci. Pokud kandidát získá kroužky aspoň 5 % hlasů, které získala jeho strana celkem, přeskakuje všechny na kandidátce a dostává se na první místo.
  5. Priority. Smysl pro proporce a odlišení důležitých věcí od těch méně zásadních, na marginálie nehledě, je také velmi pozitivním znakem každé správné strany. Práva homosexuálů? Adopce dětí osobami stejného pohlaví? Kvóty pro ženy? Omezování kouření? To všechno jsou zajímavé otázky, ale přiznejme si to, v celkovém kontextu celé české společnosti a státu nejsou tato módní témata rozhodně v první desítce priorit, na které by se měli politici v dalších čtyřech letech zaměřit. Mnohem důležitější pro další rozvoj naší země je třeba otázka, jak zajistíme důstojnou úroveň důchodů do budoucna v situaci, kdy bude stále méně práceschopného obyvatelstva? Jak zabráníme tomu, aby naše země vymírala, tedy aby se snižoval počet obyvatel? Jak zajistíme dlouhodobou bezpečnost Česka v situaci, kdy se z EU pomalu stává vícerychlostní Evropa a za zády máme sílící Rusko? Jak nastavíme daňový systém, aby byl co nejspravedlivější a nejefektivnější?  Jak zefektivníme a zeštíhlíme přebujelou státní správu? A nebo co uděláme s hrůzným stavem naší infrastruktury v čele s dálnicí hrůzy D1?
  6. Důležitá je i konzistentnost strany. Říká a dělá to samé jako před čtyřmi lety po předešlých volbách? Neřídí se její program a politická praxe jen podle aktuálních výzkumů veřejného mínění? A dokážou  jít její politici i proti proudu, tedy dokážou si trvat na svém i tehdy, pokud je momentální veřejné mínění proti nim a je to tedy zdánlivě nevýhodné?
  7. S tím souvisí i tolik i v politice důležitá ctnost – odvaha. Podívejte se na to, zda mají politici dané strany odvahu říkat a prosazovat momentálně nepopulární věci, zda mají odvahu stát si na svém i proti zdánlivé většině, zda mají odvahu vsadit svou kariéru, když jde skutečně o hodně, zda mají odvahu neposlouchat rádoby moudré rady samozvaných expertů o tom, že něco zkrátka nejde, protože by to EU nebo někdo jiný nedovolil, ale když je problém, hned ho s celou svou energií řeší.  
  8. Důležité je i to, jak je strana ochotná a schopná vyrovnat se s nekalostmi svých členů, protože v každé straně jsou nějaké černé ovce. Omlouvá jejich přečiny, vymlouvá se, zdržuje? A nebo vše dokáže transparentně přiznat a rychle a důstojně problém vyřešit?
  9. A na závěr ještě jedna praktická rada. Až si budete vybírat, komu hodíte hlas, zkuste myslet i na to, zda má dotyčný politik či strana jako celek smysl pro humor a dokáže si udělat legraci i sama ze sebe. Platí totiž staré osvědčené pravidlo, že žádný autoritář/diktátor/psychopat se nedokáže sám sobě upřímně zasmát, protože se prostě bere strašně vážně a vlastně v hloubi duše si není jistý sám sebou. Ale život přeci je i zábava. Chcete, aby naši zemi vedli do sebe zahledění politici?

Už jste si svou stranu vybrali? Já ano. :-)

Autor: Petr Kopáček | čtvrtek 19.10.2017 9:47 | karma článku: 11,33 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Petr Kopáček

2 roky statečného boje Ukrajiny – porážka Ruska by nám stačit neměla

Když budeme jako Česko a EU chtít, Rusko nemá šanci. Česku se pomoc Ukrajině vyplatí. Zvažme nyní založení evropské obranné aliance, na pomoc USA nelze spoléhat navždy. A porážka Moskvy nestačí - lepší by bylo rozdělení Ruska.

24.2.2024 v 12:38 | Karma: 20,06 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politika

Petr Kopáček

O kořenech zla a co si vzít z celonárodní tragédie

Na fakultě, kde jsem vystudoval a kterou mám rád se odehrála hrozná tragédie, která zasáhla Česko a v podstatě celý nám blízký svět. Jak žít dál, co si z toho vzít a co naopak zapomenout?

23.12.2023 v 12:24 | Karma: 14,67 | Přečteno: 604x | Diskuse| Společnost

Petr Kopáček

Rok od vojenské agrese - Rusko je sociální i ekonomický trpaslík

Dnes je to 1 rok od chvíle, kdy Rusko vojensky napadlo nezávislou Ukrajinu a kdy se tak tato největší země světa definitivně proměnila v agresivní totalitní stát.

24.2.2023 v 8:58 | Karma: 21,70 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Kopáček

Heslo českých vlastenců: Bez svobodné Ukrajiny není svobodného Česka

Dovolím si krátké osobní zamyšlení u příležitosti svátku naší státnosti, což je vlastně nejdůležitější slavnostní den naší země.

28.10.2022 v 16:27 | Karma: 43,21 | Přečteno: 6151x | Diskuse| Politika

Petr Kopáček

Sedmero pravd o Ukrajině a Česku – budujme zemi s novou vizí pro 15 milionů obyvatel

Rusko ztratilo právo na roli vítěze 2. světové války, velkou vlasteneckou válku vede Ukrajina. Zakažme propagaci Putinismu, jako je zakázán nacismus. Válka na Ukrajině je i šance, jak znovuvybudovat naši zemi s vizí do budoucna.

6.3.2022 v 12:26 | Karma: 16,14 | Přečteno: 849x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 12
  • Celková karma 20,06
  • Průměrná čtenost 1095x
Jsem fanoušek politiky, veřejného dění a sportu. Vystudoval jsem historii a politologii na FF UK a v současnosti pracuji ve veřejné politice a učím na VŠ. Věřím ve svou rodinu, v naši zem, v tvrdou práci, dobré přátele a politický systém založený na otevřené soutěži politických stran. Jsem hrdým členem KDU-ČSL. 

 

Seznam rubrik