Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nedokážou čeští sportovci zvládat tlak? Ať jdou pracovat do kanceláře

Řečeno slovy klasika, rozmáhá se nám tu takový nešvar, nešvar outsiderství. A před začátkem olympiády a fotbalové ligy je ideální čas si jej trochu rozebrat. I když chci úvodem zdůraznit, že ze srdce fandím všem českým sportovcům.

A rozhodně chci a přeji jim, aby byli co nejúspěšnější.  

„Nesedí nám role favoritů.  Jsme outsider, zkusíme jim to alespoň znepříjemnit. Soupeř je o tři třídy lepší, nemůžeme s ním hrát otevřenou partii, jinak bychom dostali mnohem více gólů. Hrajeme, na co máme.  S takovým tempem se v naší lize nesetkáte, je to úplně jiná třída. Už samotný postup na šampionát je úspěch.  Čechům sedí role outsidera.“  Tak takové výroky mnohdy slýcháme od některých fotbalistů i dalších českých sportovců a trenérů.

Slyšel ale někdo tak často podobné sebeshazující věty od zahraničních sportovců, byť třeba ze zemí menších a slabších než je Česko? Jako by tyto alibistické a nesebevědomé věty dokonale ilustrovaly nezdravé prostředí, které se v českých sportech spokojených samy se sebou uhnízdilo. Tyto postoje jsou nesmyslné z více hledisek.

Jak názorně ukázaly například poslední vrcholné fotbalové turnaje, tým je vždy více než soubor sebevětších hvězd a dostatečně sehraný, dobře motivované a soudržné družstvo dokáže poměrně často převýšit i objektivně kvalitnější týmy. Psychologicky je možná pochopitelné, že čeští sportovci se snaží setřást ze sebe tlak očekávání a dostat se do výhodnějšího postavení, i když jsou třeba objektivně lepší než soupeř. Ale tímto odmítáním převzetí role favorita se dostávají do defenzívy a automaticky a zbytečně shazují vlastní schopnosti a přípravu. Nesmí se pak nikdo divit, že českým reprezentantům nevěří ani vlastní fanoušci.  Když si vsugerujete ještě před začátkem zápasu podřízenou pozici outsidera, už jste do značné míry prohráli. Sport je v podstatě jiná forma boje, natřásání peří před utkáním je přirozené a má psychologický smysl. Nemá to co dělat s úctou či neúctou k soupeřům ani tzv. realistickým viděním světa. Neznamená to také nutnost chvástat se automaticky a snižovat kvalitu soupeře, ale apriorní stavění se do pozice outsidera je hloupé.

A navíc, sportovci jistě usilují nejen o to zvítězit, ale i o to být považováni za nejlepší, což není ani náhodou totéž. Favorit klání je právě všeobecně brán jako ten nejlepší, jako pravděpodobný vítěz, které to v samotném zápase potvrdí nebo ne. Jistě, je to náročnější potvrdit svůj status favorita, tlak je větší, soupeři si na vás dávají větší pozor atd.  Ale úspěch stvrzující váš status favorita má mnohem větší a trvalejší hodnotu.  

A o to by tedy měli naši sportovci samozřejmě dlouhodobě usilovat, nemaskovat se tak jednoduchou a lákavou skromností, ale dostat se do pozice favorita. Outsidera nikdo nebere příliš vážně. Když vyhraje outsider, stejně ho podstatná část publika nebere jako nejlepšího, ale jako toho, který shodou náhod či štěstí v jeden daný moment vyhrál. Vítězství outsidera je vždy překvapení, na které se poměrně rychle zapomene. Pokud jako favorit neuspějete, mnohdy to nic nemění na tom, že i nadále vás většina lidí považuje za nejlepšího.

Jak trefně podotkl kouč slovenského fotbalového národního týmu Kozák, favorit obvykle vyhrává, proto chtějme být favoritem.

Stačí před zápasem otevřeně říkat  – ano, dělal jsem vše, co jsem mohl pro přípravu, mám zkušenosti, něco za sebou, věřím plně ve své schopnosti a věřím, že zvítězím. Toto není chvástání, ale logické, přirozené sebevědomé jednání a chování. Toto zvládají jiné národy, proč ne my? 

Obávám se, že tato tuzemská epidemie outsiderství  souvisí i s celkově nepříliš sebevědomým chováním Čechů v dalších oblastech. Vzpomeňme časté alibistické výmluvy, že jsme přeci malá země (nejsme, z hlediska populace i území je Česko v Evropě středně velkou zemí, dle počtu obyvatel jsme na 14. místě z více než 50 evropských států, podle rozlohy na 21. místě.), že jsme chudí (nejsme, jsme z evropského hlediska průměrně a mimoevropského silně nadstandardně bohatí, patříme do nejbohatší šestiny na světě), že závisíme na tom co rozhodnou v Bruselu, Washingtonu, Berlíně (pusté výmluvy) atd.

Jsem přesvědčen, že tento nedostatek cílevědomosti a zdravých ambic, tato přebujelá skromnost na nesprávném místě  a epidemie sebeuspokojení jsou jedněmi z dlouhodobých příčin obrovské krize českých kolektivních sportů. Čeští reprezentanti by si měli uvědomit, že skutečně ve světě reprezentují celou naši zemi, což třeba v případě fotbalu znamená nedocenitelný reklamní potenciál.

Chtějí být tedy naši sportovci skutečně považování za ty dlouhodobě nejlepší , nebo se jen radovat z prchavých okamžiků okamžitých úspěchů, které nejsou brány mnoha fanoušky vážně?

A vadí špičkovým sportovcům tlak veřejnosti a reagují na něj tím, že si obléknou brnění alibismu? Pak se zřejmě minuli povoláním, protože své mnohdy velmi dobré příjmy získávají právě díky extrémní pozornosti ze strany veřejnosti. Nechtějí být pod tlakem a nezvládají ho? Nabízím férové řešení pro obě strany. Nechť jdou v tom případě pracovat třeba někam do kanceláře.

Nemístně skromné vystupování, jemně řečeno, není bohužel typické jen pro český sport, ale i další oblasti života. Ale o tom zase někdy příště. Teď budeme držet palce našim reprezentantům.

Autor: Petr Kopáček | čtvrtek 8.2.2018 18:12 | karma článku: 20,92 | přečteno: 1107x
  • Další články autora

Petr Kopáček

2 roky statečného boje Ukrajiny – porážka Ruska by nám stačit neměla

Když budeme jako Česko a EU chtít, Rusko nemá šanci. Česku se pomoc Ukrajině vyplatí. Zvažme nyní založení evropské obranné aliance, na pomoc USA nelze spoléhat navždy. A porážka Moskvy nestačí - lepší by bylo rozdělení Ruska.

24.2.2024 v 12:38 | Karma: 20,06 | Přečteno: 854x | Diskuse| Politika

Petr Kopáček

O kořenech zla a co si vzít z celonárodní tragédie

Na fakultě, kde jsem vystudoval a kterou mám rád se odehrála hrozná tragédie, která zasáhla Česko a v podstatě celý nám blízký svět. Jak žít dál, co si z toho vzít a co naopak zapomenout?

23.12.2023 v 12:24 | Karma: 14,67 | Přečteno: 604x | Diskuse| Společnost

Petr Kopáček

Rok od vojenské agrese - Rusko je sociální i ekonomický trpaslík

Dnes je to 1 rok od chvíle, kdy Rusko vojensky napadlo nezávislou Ukrajinu a kdy se tak tato největší země světa definitivně proměnila v agresivní totalitní stát.

24.2.2023 v 8:58 | Karma: 21,70 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Kopáček

Heslo českých vlastenců: Bez svobodné Ukrajiny není svobodného Česka

Dovolím si krátké osobní zamyšlení u příležitosti svátku naší státnosti, což je vlastně nejdůležitější slavnostní den naší země.

28.10.2022 v 16:27 | Karma: 43,21 | Přečteno: 6151x | Diskuse| Politika

Petr Kopáček

Sedmero pravd o Ukrajině a Česku – budujme zemi s novou vizí pro 15 milionů obyvatel

Rusko ztratilo právo na roli vítěze 2. světové války, velkou vlasteneckou válku vede Ukrajina. Zakažme propagaci Putinismu, jako je zakázán nacismus. Válka na Ukrajině je i šance, jak znovuvybudovat naši zemi s vizí do budoucna.

6.3.2022 v 12:26 | Karma: 16,14 | Přečteno: 849x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 20,06
  • Průměrná čtenost 1095x
Jsem fanoušek politiky, veřejného dění a sportu. Vystudoval jsem historii a politologii na FF UK a v současnosti pracuji ve veřejné politice a učím na VŠ. Věřím ve svou rodinu, v naši zem, v tvrdou práci, dobré přátele a politický systém založený na otevřené soutěži politických stran. Jsem hrdým členem KDU-ČSL. 

 

Seznam rubrik