Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinci pomazali Kreml nesmytelnou krví a Putinovci již prohráli. Pozor ale na Čínu

Demokracie neselhala,díky ní můžeme pomáhat a vůdce neobětuje naše blízké pro nic. Stateční Ukrajinci bojují za nás, každá hodina má smysl, Putin již vlastně prohrál. Rusové - svrhněte tyrana. Musíme se poučit a nachystat na Čínu

Shrnuji v úvodu zásadní teze mého komentáře. Neexistuje a nemůže existovat společná budoucnost Putinova režimu a demokratického světa. Měli bychom se vyhnout jadernému Armagedonu. Každý litr krve prolitý Ukrajinci v boji s ruskými okupanty je litr krve i pro nás, demokratickou Evropu a svět, protože zadržuje šíleného Putina a dává nám čas se připravit na další boje. Demokracie neselhala, díky má máme občanskou společnost a můžeme být vůbec aktivní a pomáhat, směřujme vztek proti Putinovcům. My Češi si vedeme skvěle. Zrodila se legenda - hrdina a státník Volodymyr Zelenskyj.  Důvěřujme naši zemi, státu, vládě.  Musíme výrazně posílit spojenectví, NATO, navýšit výrazně výdaje na obranu a bezpečnost, je to absolutní priorita. Dohoda s Polskem o dolu je velmi cenná. Netrestejme všechny Rusi, bez nich Putina neporazíme. Postavme Putinovce mimo zákon jako Adolfa Hitlera. Německá vláda by měla rezignovat. Do budoucna musíme řešit problém s Čínou. Porazit se můžeme jen sami.

  • Jako vystudovaný historik mám snad trochu smysl pro dějinné události. A útok Ruska na Ukrajinu v daném rozsahu a intenzitě a zejména šoku a reakcím, kterou tato agrese doprovázená zcela cynickou přípravou a mnohaměsíčním lhaním celé ruské vlády na prakticky celém světě vyvolala, je plně srovnatelný s 2. světovou válkou. A stejně jako ta poslední velká válka, i tato přinese  změny v mezinárodním uspořádání, možná vznik nových organizací, ale i poměrů sil i změny v běžném životě každého z nás. Po 2. světové válce následovala ve svobodném světě léta prosperity, léta optimismu. Věřme, že to potká i nás a že stejně jako hitlerovské Německo dopadne i putinovské Rusko, že stejně jako klaka kolem Adolfa Hitlera, Heinricha Himmlera a Hermann Göringa dopadnou putinovci – šílenec Putin, permanentní lhář Lavrov, zločinec Šojgu. Že stejně jako militaristické zločinné Německo se časem, postupně, přerodilo v demokratickou zemi pevně zakotvenou v západních demokratických strukturách, že se to povede i v případě Ruska a že Rusko neovládne čínská klika. Nebude to hned a bude to nesmírně složité, ale usilovat o to musíme.
  • Je zřejmé, že neexistuje a nemůže existovat společná budoucnost Putinova režimu a demokratického světa. Putin překročil všechny myslitelné červené linie a svět musí říci dost – skončil jsi Vladimire, kompromis neexistuje.  Čím dál víc se přikláním k tomu, že musíme uskutečnit totální hospodářskou, politickou, diplomatickou i sportovní blokádu Ruska a jeho nohsledů v čele s Běloruskem.
  • Problém a naprosto zásadní je prostě v tom, že tady by nešlo už o konvenční válku. Pokud by situace eskalovala a do bojů se zapojily další země s NATO v čele, a věřte, že vojáci si asi nyní nepřejí nic většího, tak by Putin velmi pravděpodobně nasadil jaderné zbraně - nejdříve lokálně, což by ale nevyhnutelně vedlo k celosvětovému jadernému Armagedonu a tedy i smrti podstatné části lidstva. Já osobně, kdybych si měl vybrat mezi hrůzným koncem a hrůzou bez konce, asi bych zvolil první možnost, ale to je každého věc a nemohu rozhodovat za vás za všechny.
  • Čili - jedinou šancí Západu je být tentokrát a konečně opravdu důsledný, tlačit a komplikovat život Rusku a spol. co nejvíc a co nejdéle, a oni se zhroutí, velmi rychle, o tom jsem přesvědčen. Bohužel, Ukrajina bude hodně krvácet, protože bez nadsázky - každý litr krve prolitý Ukrajinci v boji s ruskými okupanty je litr krve i pro nás, demokratickou Evropu a svět, protože zadržuje šíleného Putina a dává nám čas se připravit na další boje. Každý z nás může udělat hodně a může, byť nepřímo, výrazně zkomplikovat život ruské vládě v čele se smrtelně nebezpečným Putinem.
  • Varuji před tím, aby se náš vztek a frustrace, která se nyní stále více vzdouvá mezi obyvatelstvem v Česku a dalších zemích EU přetavila ke kritice a frustraci vůči demokracii a demokratickému systému vlády jako takovému. Ano, liberální demokracie je pomalá, je asi krátkodobě méně efektivní než autoritativní režim. Ale to, jak funguje občasná společnost, spolky, města, farnosti, jak dokážou pomáhat, je umožněno díky samotné demokracii. Žádný šílený vůdce, kterému chybí opozice, nepošle v demokracii naše děti, naše bratry, naše otce umírat za nesmyslnou věc. Takže jako celek a dlouhodobě proti nám nemají autoritáři šanci, pokud se neporazíme sami. Směrujme vztek vůči Putinovi a jeho nohsledům.
  • A jen tak mimochodem, kdo jste kritický k současné politické situaci v Česku, podívejte se k nám nejbližšímu Slovensku. Tamní lídr opozice Robert Fico otevřeně prohlašuje, že nejde o agresi Ruska vůči Ukrajině, ale válku Ruska s USA, a vyzývá, aby Slovensko drželo neutralitu. U nás ta politická jednota je zcela jiná. Samozřejmě, že Miloš Zeman a někteří další teď bude najednou nejtvrdší bijec a určitě bude ještě kritizovat vládu, že není vůči Rusku ostrá, jako kdyby posledních 10 let systematicky nezpochybňoval naše bezpečnostní složky a nepodlézal Putinovi, ale teď si vybral stranu – sice pozdě, ale přece. Tomio zase samozřejmě bude tvrdit, že SPD jasně agresi odsuzuje a že mu jde hlavně o lidi, ve skutečnosti je v něm ale malá dušička, protože tohle mu lidi nezapomenou a na nějaké obstrukce v parlamentu může zapomenout.
  • Musím ocenit reakci české veřejnosti, my Češi jsme v krizi opět nezklamali a prokázali svou solidaritu. Neuvěřitelné množství Čechů daruje, přispívá, nebo se zapojuje i fyzicky do pomoci. Pamatujme na to, umíme se chovat a pomáhat v nouzi, viz povodně atd.
  • Pochvala je ještě velmi mírné slovo, pokud mluvíme o ukrajinské vládě v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenskym. V odborných kruzích s o tom teď mluví stále více. Z ukrajinského prezidenta, původně vysmívaného politicky nezkušeného herce se v těchto týdnech a dnech stal skutečný státník a hrdina. Jsme svědky zrodu legendy, v přímém přenosu.  To, jak komunikuje se svými občany a světovou veřejností včetně obyvatel Ruska, co říká, kdy to říká, kde to říká, jak to říká, to jak výstižně, stručně  a úderně popisuje realitu a burcuje a i v době největší krize povzbuzuje svůj lid, to jak prezentuje svůj tým, to, že sveřepě odmítá opustit bombardovaný Kyjev mj. dnes již legendárními slovy „potřebuji munici, ne odvoz“, přestože jemu a jeho rodině evidentně jde o holý život, to nemá v historii precedent. Ten člověk nyní mluví jak  Churchill, je klidný jako generál Eisenhower, odvážný jak Ghándí. Jeho projev k Ukrajincům, Rusům i celému světu těsně před ruskou invazí je dechberoucí a už vstoupil do historie. Podívejte se například zde: www.youtube.com/watch?v=Fwzb_JX7u04   To srovnání vynikne zvláště dobře ve srovnání s izolovaným, v Kremlu zalezlým zamračeným a zlo šířícím Vladimirem Putinem.  
  • Každý den, každá hodina, se kterou Ukrajinci odolávají ruské agresi, má smysl. Rodí nové hrdiny, upevňuje se národ, vznikají legendy a enormně roste tlak na Rusko. I kdyby Putin Ukrajinu obsadil, naprosto věřím, že již stejně nemá šanci zvítězit, protože stateční Ukrajinci díky vlastním obětem stvořili nesmazatelné legendy a pomazali Putina a celý jeho Kreml nesmytelnou krví. Bude ale nyní také záležet na  nás, jak toto vítězství ukrajinského lidu uchopíme.
  • Co dále? Jako konzervativec mám velkou důvěry v naše i spojenecké instituce, v náš stát. Naprosto věřím, že naše vláda, ministerstva, tajné služby, ozbrojené a bezpečnostní složky, ale i kraje i obce dělají vše, co je v jejich silách dnem i nocím, abychom co nejrychleji a nejefektivněji pomohli Ukrajincům a abychom co nejvíce zatlačili a potrestali Putinovce. Kritizujme naše instituce, tlačme na ně, ale věřme jim. Protože prostě nemám důvod jim nevěřit.
  • Na místě je určitě diskuse nejen o posílení NATO, řádové navýšení sil a prostředků v členských zemích na východě Evropy, ale také umístění stálé posádky NATO, např. USA, u nás v Česku. Diskuse o radaru v Brdech je z tohoto pohledu k smíchu, nebo spíše k pláči (že pane všeznalý Jiří Paroubku?).
  • Musíme výrazně navýšit prostředky na obranu naší země, klidně v řádu desítek miliard. Bezpečnost naší země, obyvatelstva, našich dětí, musí mít absolutní prioritu, i ve vztahu k Číně – viz poznámka dále.
  • Tato krize nám přinesla i posílení spojenectví, včetně Pobaltí či Polska. Až teď se ukazuje, jak cenná byla nedávná dohoda s Polskem o dolu Turów. Spojenectví proti Rusku má nyní absolutní hodnotu.
  • Nyní potřebujeme získat na naši stranu i Rusy samotné. Bez Rusů samotných ty zrůdy a bezskrupulózní cyniky, kteří vládnou nyní Rusku, neporazíme. Zlo je třeba vykořenit. Ne všichni Rusové s Putinovci souhlasí a tisíce lidí, včetně známých osobností, dokonce riskují vlastní svobodu, aby se takto vyjádřili přímo v Rusku a protestovali proti agresi. Ruský národ ještě není ve fázi nacistického Německa, není tolik militarizovaný a zaslepený, Putin vše uspěchal. Netrestejme proto paušálně všechny Rusy, ale ty, kteří agresi schvalují, k těm nemějme ohledy.
    Prosím, apelujme společně na všechny obyčejné Rusi, na ruské důstojníky-vlastence: Svrhněte Putina, svrhněte tyrana, protože celou vaši zemi přivádí do neštěstí a věčné hanby.
  • V Česku a v zemích našich spojenců by měl být Putinův režim a schvalování ozbrojené agrese na Ukrajinu postaveno mimo zákon, podobně, jako je již nyní u nacistické ideologie a Adolfa Hitlera. Není to porušení svobody slova, ale vymezení velmi limitních hranic, které jsou pro sebezáchovu a obranu demokracie před těmi, kdo svobody jen zneužívají. Samozřejmě přezkum soudu zůstává.
  • Současnou krizi musíme důkladně vyhodnotit a přijmout pak příslušné kroky, my i všechny země v Evropě. Jedním z nich by měla být rezignace německé vlády. Německo jako největší a nejvlivnější země EU ostudně selhalo a absolutně svou roli nezvládlo, když efektivně blokovalo mnohem rozsáhlejší pomoc Ukrajině ještě před vpádem ruských vojsk a nyní ostudně váhá s přijetím opravdu silných protiopatření proti Rusku. A to, že německá koaliční vláda je nová ji omlouvá jen částečně. Jsem přesvědčen, že Angela Merkel by přes všechny své nedostatky takto neselhala. Tahle neuvěřitelná ostuda musí mít jasný a striktní důsledek, aby se ukázalo, že demokracie funguje a dokáže se očistit, na rozdíl od diktatury, která je z principu neopravitelná.
  • Bohužel k Putinovu šíleném plánu jistě přispěly i chyby západu a USA, především chaotické opuštění Afghánistánu, kdy jsme nejen v očích Putina pak vypadali jako slabí chaoti. Musíme se z toho důsledně poučit a pamatovat si tu lekci.  Demokracie musí v nouzi nejvyšší umět ukázat i svou sílu a ozbrojenou pěst.
  • Aktuální problém je Rusko, ale to nemá sílu ovládnout celý svět, jen jej zničit. Musíme se ale poučit a začít intenzivně, dnes, řešit problém s Čínou. Tedy zemí, kde vládne totalita daleko větší než si kdo z nás včetně Rusů dokáže představit, země, která má zcela jinou civilizaci než je evropská, země, kde militarizace společnosti pod vedením mimořádně agresivní generace čínských vůdců enormně stoupá, země, která evidentně nemá problém obětovat ne desítky tisíc vojáků jako Rusko, ale desítky milionů. Rychle vojensky a ekonomicky sílící Čína již brzy dosáhne kapacity dostatečně velké na to, aby přímo násilím ovládla přinejmenším velký kus Asie a ona tu vůli mít bude, o tom jsem zcela přesvědčen. O tom ale někdy jindy.
  • Prosím, i kdyby Ukrajina proti Rusku padla, snažme se ze všech sil, aby oběť milionů statečných Ukrajinců nebyla marná. I kdyby Rusko obsadilo Ukrajinu a i kdyby ji okupovalo dlouhé roky, o tom, kdo skutečně vyhraje a zda Putin skutečně zvítězí, rozhodne obyvatelstvo Evropy, naše vůle vytrvat a zadržovat a zatlačovat Putinovce vždy, všude, bez výjimek. Protože současné Rusko je ve skutečnosti nesmírně slabé, nemá vizi, nemá lídry, nemá vůli, nemá technologie, má jen suroviny a jaderné zbraně, kterými dokáže zničit svět, ovšem včetně sebe samo. EU a NATO je mnohonásobně silnější, vojensky, populačně, ekonomicky, kulturně, porazit se můžeme jen my sami. Nepodléhejme skepsi, bát se můžeme jen vlastního strachu, ještě není nic ztraceno, bojujme. Tlačme na evropské politiky všemi dostupnými prostředky (česká vláda patří v radikálnosti a rozhodnosti svých kroků k zatím k čestným výjimkám). Ať na nás naši potomci mohou být hrdi.
  • Na závěr osobní vzkaz. V dobách krize je důležitější více než jindy sdílet jednotu, být spolu s lidmi, které mám rád a kteří svět vidí podobně jako já a kteří spolu třeba něco dokážou, dokážou společně pomoci lidem v nouzi a udělat něco i pro celou naši zemi a naše spojence. Proto jsem opravdu rád, že dnes, nyní, v době světové krize, jsem členem KDU-ČSL, rád a hrdý více než kdy jindy. 

EDIT: Jeden můj  přítel - odborník na mezinárodní bezpečnost - mně připomněl jeden podstatný aspekt, na který jsem pozapomněl a je to chyba  -nesmíme se bát přiznat si vlastní chyby a poučit se z nich. Jsem osobně přesvědčen, že útoky na Srbsko, Irák, či Libyi byly velkou chybou USA a západu, a že přinesly obrovské a zbytečné utrpení milionům lidí. A bohužel i do značné míry oprávněné obvinění západu ze dvojích standardů. To není omluva pro Rusko, ani náhodu, ale mysleme na toto v budoucnu, musíme být konzistentní, upřímní. Ani zájmy USA a naší země nejsou vždy stoprocentně shodné a nesmíme úplně podléhat černobílému vidění světa. To nic ale nemění na textu výše.

Autor: Petr Kopáček | neděle 27.2.2022 10:01 | karma článku: 24,04 | přečteno: 829x
  • Další články autora

Petr Kopáček

2 roky statečného boje Ukrajiny – porážka Ruska by nám stačit neměla

Když budeme jako Česko a EU chtít, Rusko nemá šanci. Česku se pomoc Ukrajině vyplatí. Zvažme nyní založení evropské obranné aliance, na pomoc USA nelze spoléhat navždy. A porážka Moskvy nestačí - lepší by bylo rozdělení Ruska.

24.2.2024 v 12:38 | Karma: 20,06 | Přečteno: 854x | Diskuse| Politika

Petr Kopáček

O kořenech zla a co si vzít z celonárodní tragédie

Na fakultě, kde jsem vystudoval a kterou mám rád se odehrála hrozná tragédie, která zasáhla Česko a v podstatě celý nám blízký svět. Jak žít dál, co si z toho vzít a co naopak zapomenout?

23.12.2023 v 12:24 | Karma: 14,67 | Přečteno: 604x | Diskuse| Společnost

Petr Kopáček

Rok od vojenské agrese - Rusko je sociální i ekonomický trpaslík

Dnes je to 1 rok od chvíle, kdy Rusko vojensky napadlo nezávislou Ukrajinu a kdy se tak tato největší země světa definitivně proměnila v agresivní totalitní stát.

24.2.2023 v 8:58 | Karma: 21,70 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Kopáček

Heslo českých vlastenců: Bez svobodné Ukrajiny není svobodného Česka

Dovolím si krátké osobní zamyšlení u příležitosti svátku naší státnosti, což je vlastně nejdůležitější slavnostní den naší země.

28.10.2022 v 16:27 | Karma: 43,21 | Přečteno: 6151x | Diskuse| Politika

Petr Kopáček

Sedmero pravd o Ukrajině a Česku – budujme zemi s novou vizí pro 15 milionů obyvatel

Rusko ztratilo právo na roli vítěze 2. světové války, velkou vlasteneckou válku vede Ukrajina. Zakažme propagaci Putinismu, jako je zakázán nacismus. Válka na Ukrajině je i šance, jak znovuvybudovat naši zemi s vizí do budoucna.

6.3.2022 v 12:26 | Karma: 16,14 | Přečteno: 849x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 20,06
  • Průměrná čtenost 1095x
Jsem fanoušek politiky, veřejného dění a sportu. Vystudoval jsem historii a politologii na FF UK a v současnosti pracuji ve veřejné politice a učím na VŠ. Věřím ve svou rodinu, v naši zem, v tvrdou práci, dobré přátele a politický systém založený na otevřené soutěži politických stran. Jsem hrdým členem KDU-ČSL. 

 

Seznam rubrik