Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O kořenech zla a co si vzít z celonárodní tragédie

Na fakultě, kde jsem vystudoval a kterou mám rád se odehrála hrozná tragédie, která zasáhla Česko a v podstatě celý nám blízký svět. Jak žít dál, co si z toho vzít a co naopak zapomenout?

Jak žít dál, když na mé alma mater, na fakultě, kde jsem strávil spokojených 6 let, poznal své nejlepší přátele, na fakultě, kde ten samý obor - historii - studoval i Jan Palach, kde vyučoval Tomáš Masaryk nebo Jan Patočka, na nejstarší, největší a nejskvělejší fakultě v Česku, se odehrála taková tragédie? Hromadná vražda spáchaná vyšinutým studentem (učil ho také můj bývalý spolužák) a otcovrahem, který byl schopen zabít i dvouměsíční miminko. Jak žít dál, co si z toho vzít a co naopak zapomenout?

Empatie. Především vzpomínejme každý rok na tuto tragédii. Z bolesti se rodí nové tradice a toto bude bezpochyby jedna z nich. Mysleme od teď až na věky pravidelně v čase vánočním na nevinné oběti i jejich blízké, včetně dalších tří mrtvých, které vrah zřejmě také zabil, a využijme toho k tomu, abychom se snažili být hodnější na své blízké a pomáhali těm, kdo to potřebují.

Zapomenutí. Jméno vraha a jeho příběh budiž zapomenuty. Velmi správně se tím už začala řídit naprostá většina seriózních médií a je třeba toto držet i na sítích. Nedělejme z něj hlavní postavu dramatu, byť tragickou a negativní. Jak říkali staří Řekové, jeho jméno budiž pohřbeno a z historie navždy vymazáno. Je to tak správně morálně i prakticky, aby jeho hrůzné činy nemohly inspirovat a motivovat další.

Kořeny zla. To samozřejmě neznamená, že by se příslušné instituce neměly zabývat tím, jak je možné, že ničím nevymykající se občan Česka je něčeho takového schopen a zda by do budoucna nebylo možné něčemu takovému když ne úplně předejít, tak alespoň ještě více snížit tahle rizika. Jaké měl dotyčný rodinné zázemí? Jaké měl vtahy se spolužáky, se sousedy s blízkými? Čím se inspiroval a jaký vliv na něj měly třeba sociální sítě? To všechno jsou legitimní otázky, aby je řešili odborníci, neveřejně, zato o to více důkladně, důsledně, systematicky a dlouhodobě.

Posílení. Co zásadního se změní? Musíme jít dál. Přál bych si, aby se nic takového nestalo, aby se měli všichni lidé na Zemi rádi a měli všeho dostatek. Ale svět je jiný. Bolest a ztráta patří k životu, stejně jako černá patří k bílé a jedno bez druhého vlastně ztrácí smysl. Musíme tuto tragédii využít i k tomu, abychom byli silnější, odolnější. Budeme to potřebovat. Toto určitě není poslední tragédie v naší krásné, klidné a bezpečné zemi. Přijdou další. A my si na to musíme ne zvyknout, ale posílit se, nenechat se paralyzovat. Stejně, jako jsme byli šokováni povodněmi v roce 1997, ale při velké vodě o 5 let později jsme už byli mnohem připravenější – jako stát, jeho instituce i každý z nás.

Důvěra ve stát. Jsme a budeme připravenější i díky státním institucím, to je třeba si neustále připomínat. Policie a další složky IZS i v tomto případě zafungovaly rychle, koordinovaně, připraveně. Ano, jistě se ještě vynoří další pochybnosti a na legitimní otázky je třeba odpovědět, ale celkově i kvůli této tragédii víme, že se na Policii a další bezpečnostní a záchranné složky můžeme spolehnout. A to je nesmírně důležité. Není nic nebezpečnějšího, než degradace důvěry ve stát a jeho složky, to pak ohrožuje každého z nás a zejména ty nejzranitelnější, nejslabší.

Pravidla držby. Zcela legitimní je nyní diskuse o pravidlech držení zbraní v Česku. Věřím, že budou oslyšeny hlasy těch, kteří budou tvrdit, že tento atak šíleného střelce nás má vést ještě k většímu ozbrojování, že by tragédii dokázalo zmírnit, kdyby měli s sebou studenti také zbraně. To je zjevný nesmysl, protože motivovaný, připravený, vybavený a vytrénovaný útočník má vždy obří výhodu proti jakémukoliv dalšímu neprofesionálovi. Myslím, že nárůst počtu zbraní mezi obyvateli je přímo úměrný s růstem tragédií s použitím zbraně – násilí v rodinách, sebevraždy, nešťastné náhody, nedbalosti. Takže nejsou pravidla pro získání a držení zbraní v Česku až moc liberální? Není čas je zpřísnit? Diskutujme o tom.

Svoboda. Nenechme si kvůli této tragédii zbytečně moc zúžit osobní svobody. Riziko bude vždy a je třeba je přijmout jako součást života. A to i v super bezpečné České republice, i v klidné Praze – to platilo, platí a věřím, že bude platit i dále. Když nejde o život, nejde o nic. Věděli to i naši předci, které drtila nacistická komanda, jejichž sny rozjezdily sovětské tanky v roce 1968 a kteří museli dlouhé roky snášet bezmoc a bezčasí pod komunistickou diktaturou.

Ne lhostejnosti. Neignorujme druhé lidi, snažme se vnímat jejich trápení, soužení, problémy, všímejme si varovných signálů v našem okolí. Snažme se pomoci, poradit, ve vyhrocených situacích varovat. I v této tragédii byli občané aktivní, oznámení zaslané sms, telefonát na Policii. Bezpochyby to pomohlo.

Ještě jednou přeji hodně síly zejména mým následovníkům na FF UK a upřímnou soustrast rodinám a blízkým obětí této hromadné vraždy. Myslíme na vás. Vaše oběť nebude marná.

Petr Kopáček

 

Autor: Petr Kopáček | sobota 23.12.2023 12:24 | karma článku: 14,67 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Petr Kopáček

2 roky statečného boje Ukrajiny – porážka Ruska by nám stačit neměla

Když budeme jako Česko a EU chtít, Rusko nemá šanci. Česku se pomoc Ukrajině vyplatí. Zvažme nyní založení evropské obranné aliance, na pomoc USA nelze spoléhat navždy. A porážka Moskvy nestačí - lepší by bylo rozdělení Ruska.

24.2.2024 v 12:38 | Karma: 20,06 | Přečteno: 854x | Diskuse| Politika

Petr Kopáček

Rok od vojenské agrese - Rusko je sociální i ekonomický trpaslík

Dnes je to 1 rok od chvíle, kdy Rusko vojensky napadlo nezávislou Ukrajinu a kdy se tak tato největší země světa definitivně proměnila v agresivní totalitní stát.

24.2.2023 v 8:58 | Karma: 21,70 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Kopáček

Heslo českých vlastenců: Bez svobodné Ukrajiny není svobodného Česka

Dovolím si krátké osobní zamyšlení u příležitosti svátku naší státnosti, což je vlastně nejdůležitější slavnostní den naší země.

28.10.2022 v 16:27 | Karma: 43,21 | Přečteno: 6151x | Diskuse| Politika

Petr Kopáček

Sedmero pravd o Ukrajině a Česku – budujme zemi s novou vizí pro 15 milionů obyvatel

Rusko ztratilo právo na roli vítěze 2. světové války, velkou vlasteneckou válku vede Ukrajina. Zakažme propagaci Putinismu, jako je zakázán nacismus. Válka na Ukrajině je i šance, jak znovuvybudovat naši zemi s vizí do budoucna.

6.3.2022 v 12:26 | Karma: 16,14 | Přečteno: 849x | Diskuse| Politika

Petr Kopáček

Ukrajinci pomazali Kreml nesmytelnou krví a Putinovci již prohráli. Pozor ale na Čínu

Demokracie neselhala,díky ní můžeme pomáhat a vůdce neobětuje naše blízké pro nic. Stateční Ukrajinci bojují za nás, každá hodina má smysl, Putin již vlastně prohrál. Rusové - svrhněte tyrana. Musíme se poučit a nachystat na Čínu

27.2.2022 v 10:01 | Karma: 24,04 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 20,06
  • Průměrná čtenost 1095x
Jsem fanoušek politiky, veřejného dění a sportu. Vystudoval jsem historii a politologii na FF UK a v současnosti pracuji ve veřejné politice a učím na VŠ. Věřím ve svou rodinu, v naši zem, v tvrdou práci, dobré přátele a politický systém založený na otevřené soutěži politických stran. Jsem hrdým členem KDU-ČSL. 

 

Seznam rubrik