Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

2 roky statečného boje Ukrajiny – porážka Ruska by nám stačit neměla

Když budeme jako Česko a EU chtít, Rusko nemá šanci. Česku se pomoc Ukrajině vyplatí. Zvažme nyní založení evropské obranné aliance, na pomoc USA nelze spoléhat navždy. A porážka Moskvy nestačí - lepší by bylo rozdělení Ruska.

Dva roky už trvá úročná válka Ruska proti Ukrajině. Dva roky jsme z toho pořád v podstatě v šoku. Naše česká historická zkušenost s ruskými imperialisty, kteří uznávají jen sílu a tak nějak mají pocit, že na všechno a všechny prostě mají nárok, protože je to zkrátka „??´??”, se propojila se statečným odporem  velké, ale pro nás v podstatě neznámé země na východ od nás – Ukrajiny - proti té ještě mnohem větší, vzdálenější  a mentálně mnohem více vzdálené – RuSSku.

Zakažme propagaci Ruska a obchodování s ním

Ano, historické paralely vždy kulhají, ale podobnost Putinova režimu s nacionálně socialistickým režimem hitlerovského Německa je více než malá. V mnoha směrech, v mnoha situacích, v mnoha oblastech. Dnešní Rusko je nacistické Německo a Putin je Hitlerem 21. století, tak to zkrátka je. Z toho mimo jiné plyne, že jakékoliv schvalování útočné války a podpora režimu Vladimira Putina by měla být trestněprávně postižitelná, podobně, jako v současnosti můžete jít do vězení za propagaci nacionálního socialismu. Toto vůbec není v rozporu se svobodou slova, což je základní demokratická hodnota. Jakákoliv svoboda má ale své hranice a demokracie se musí umět bránit. Když nedokážeme bránit naše základní hodnoty a zájmy, tak jsme jako demokracie slabí, zranitelní, ostatní z nás budou mít jen legraci a naprostou většinu lidí to znejistí a podlomí naši důvěru v životaschopnost celého systému. Když vám někdo do očí říká – zotročím tě, a vy neuděláte žádné opatření k ochraně sebe a svých blízkých, tak je něco špatně a ukazujete, jak jste slabí, zranitelní. Což zejména v mezinárodních vztazích, kde dominuje právo silnějšího, není nejlepší situace. Rusko nám jako Česku už přes dva roky otevřeně ústy různých oficiálních ruských představitelů vyhrožuje, považuje nás za nepřátelskou zemi, hrozí nám atomovkami a vším možným. To nelze ignorovat. De facto i my už jsme s Ruskem ve válce a kdo tedy obhajuje Rusko a jeho politiku, je vlastizrádce a patří před soud.  Stejně jako ten, kdo nyní třeba pracuje v Rusku (viz hokejisté) a dělá s ním byznys, přímo pracuje proti národním zájmům naší země. I proti tomu bychom se měli umět bránit.

Jako země jsme obstáli a vyplatí se nám to

Zde je na místě ocenit českou vládu, která je, oprávněně, předmětem časté kritiky. Ale v mezinárodně politické a bezpečností oblasti si dlouhodobě vede excelentně. A i my jako celý národ jsme obstáli skvěle. My Češi jsme už přes 2 roky lídry mezinárodní podpory Ukrajiny. Jak  napsal Jindřich Šídlo, Češi otevřeli svou zemi, svá srdce i své peněženky. Dokázali jsme přijmout a postarat se o statisíce válečných uprchlíků, což si nikdo nedovedl ani představit. Velmi efektivně podporujeme ukrajinskou obranu, nejen dodávkami zbraní. A hledáme další cesty, jako je nyní snaha zafinancovat nové dodávky statisíců velkorážní munice pro ukrajinské dělostřelectvo. Mimochodem, Česku se ty statisíce uprchlíků fakt vyplatí. Nejde jen o to, že už na daních odvedli více než jim český stát daroval, ale firmy získaly chybějící pracovníky a hlavně – když se desetitisíce ukrajinských uprchlíků učí nově česky, tak je to obrovský vklad do budoucna. I kdyby se vrátili zpět na Ukrajinu, tak tím šíříme českou kulturu a vzniká obří potenciál pro budoucí byznysovou spolupráci.

Založme v Evropě novou obrannou alianci

Ale co dál? Co si ze současné ukrajinské lekce vzít do budoucna? Protože o to se nyní hraje. Často se diskutuje o roli USA a česká média a komentátoři a analytici se věnují hodiny a hodiny diskusím, kdo bude příští americký prezident, co Trump udělá s NATO atd. Mně se to jeví jednoznačně. USA oživují svou izolacionistickou minulost a koncentrují se stále více na Čínu. Evropa pro ně je stále menší a menší prioritou. A zcela upřímně, neděsí mě to, naopak je to naprosto logické. Masivní přítomnost americké armády v Evropě je historická anomálie daná výsledky 2. světové války, na kterou plynule navázala válka Studená. My jako Evropa jsme se až moc dlouho spoléhali na strýčka v Bílém domě. Příliš jsme zpohodlněli a začali to brát jako danost. Mylně. Navíc, celkové HDP členských států EU se víceméně vyrovná celkovému objemu bohatství USA (mimochodem, objem HDP obrovského Ruska je na úrovni Itálie, jediného členského státu EU!), na počet obyvatel EU dokonce výrazně vede. Ať již bude v Bílém domě jakýkoliv prezident, nelze už spoléhat  na to, že nás USA budou bránit a že nás budou zachraňovat.

Takže kdy jindy je čas se emancipovat i z hlediska obrany, než ne dnes? Evropská unie dlouhodobě doplácí na to, že kromě obrovské soft power nám chybí hard power – klacek, kterým můžeme podpořit naše ideje, naše peníze, naše zájmy. Mezinárodní politika je džungle, je to chaos, kde mnohdy vládne právo silnějšího. Tak to bylo vždy a vždy bude. A my se na to musíme adaptovat. Je čas, abychom začali intenzivně přemýšlet o vzniku evropské obranné aliance včetně posílení evropských jaderných sil, ta může být provázána z Evropskou unií, ale nemusí nutně jít přímo o evropskou armádu. Musíme se ale o tom už nyní začít vážně bavit a hledat řešení a alternativy. Protože NATO zde nebude věčně, jako zde nebude věčně náš americký strýček. Teď je čas na kreativní řešení, teď se tvoří historie, teď se definuje mezinárodně politický rámec pro další desítky let dopředu. Co bylo dříve nepředstavitelné, je reálné, co bylo nemyslitelné, stojí za úvahu.

A raději budu mít pravdu s EU, než se budu mýlit s USA. Je zcela evidentní, že ČR a EU nemá vždy stejné zájmy s USA, to by si měli přiznat i naši naivní Atlantisté  (Tomu se budu věnovat jindy, tomu, jak americké technologické monopoly typu Google, Alphabet, Microsoft a další neplatí v Evropě žádné daně a jen zde vydělávají, o energetické soběstačnosti EU, obchodních dohodách atd.).

Porážka Moskvy nestačí

Zpět k Rusku. Ostatně soudím, že naším konečným cílem nemá být jen strategická porážka Ruska, aby se stáhlo ze všech území legitimně uznávané Ukrajiny, ale něco více. Rusko je nebezpečné svému okolí i samo sobě. Vzhledem k charakteru většiny ruského obyvatelstvo, které má evidentně mentalitu otroků stižených obsedantní ideou velkého obáváného Ruska, asi nelze realisticky očekávat změnu charakteru tamního režimu. Naším cílem by tedy mohlo být  rozdělení Ruska na menší celky - současně s naprosto  zásadní prevencí, aby nějaké z nich neschlamstla a tedy neposílila Čína. Rozdělení této poslední velké koloniální říše světa, která je svému okolí prostě až příliš nebezpečná. Precedenty existuji – vzpomeňme na dění v závěru 1.světové války, kdy se carské Rusko, které mimochodem tehdy sahalo až po Helsinky a Varšavu, úplně rozložilo a přišlo o velká území, nebo po prohře ve Studené válce, kdy se sovětské impérium muselo s ostudou smrknout ještě mnohem výrazněji.

Bylo by rozdělení Ruska extrémně obtížné? Ano. Je to nemožné? Není. Vůle, trpělivost a chytrost, nic jiného k tomu není potřeba. Když si už dopředu řekneme nejdete to, tak to samozřejmě nepůjde. Každá dlouhá cesta začíná prvním krokem. A ten udělejme právě v těchto měsících.  A dalším našim cílem musí být Čína. Její zadržování a zatlačování je zásadní pro budoucnost celého „kolektivního západu.“ (Děkujeme Putinovi za tento termín, líbí se mně).

A nepodléhejme skepsi a mediálním zkratkám, Rusko je k vítězství nesmírně daleko. Když budeme mít vůli a trpělivost, nemá šanci. Je to jen o nás, ne o Rusku.

Autor: Petr Kopáček | sobota 24.2.2024 12:38 | karma článku: 20,06 | přečteno: 854x
  • Další články autora

Petr Kopáček

O kořenech zla a co si vzít z celonárodní tragédie

Na fakultě, kde jsem vystudoval a kterou mám rád se odehrála hrozná tragédie, která zasáhla Česko a v podstatě celý nám blízký svět. Jak žít dál, co si z toho vzít a co naopak zapomenout?

23.12.2023 v 12:24 | Karma: 14,67 | Přečteno: 604x | Diskuse| Společnost

Petr Kopáček

Rok od vojenské agrese - Rusko je sociální i ekonomický trpaslík

Dnes je to 1 rok od chvíle, kdy Rusko vojensky napadlo nezávislou Ukrajinu a kdy se tak tato největší země světa definitivně proměnila v agresivní totalitní stát.

24.2.2023 v 8:58 | Karma: 21,70 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Kopáček

Heslo českých vlastenců: Bez svobodné Ukrajiny není svobodného Česka

Dovolím si krátké osobní zamyšlení u příležitosti svátku naší státnosti, což je vlastně nejdůležitější slavnostní den naší země.

28.10.2022 v 16:27 | Karma: 43,21 | Přečteno: 6151x | Diskuse| Politika

Petr Kopáček

Sedmero pravd o Ukrajině a Česku – budujme zemi s novou vizí pro 15 milionů obyvatel

Rusko ztratilo právo na roli vítěze 2. světové války, velkou vlasteneckou válku vede Ukrajina. Zakažme propagaci Putinismu, jako je zakázán nacismus. Válka na Ukrajině je i šance, jak znovuvybudovat naši zemi s vizí do budoucna.

6.3.2022 v 12:26 | Karma: 16,14 | Přečteno: 849x | Diskuse| Politika

Petr Kopáček

Ukrajinci pomazali Kreml nesmytelnou krví a Putinovci již prohráli. Pozor ale na Čínu

Demokracie neselhala,díky ní můžeme pomáhat a vůdce neobětuje naše blízké pro nic. Stateční Ukrajinci bojují za nás, každá hodina má smysl, Putin již vlastně prohrál. Rusové - svrhněte tyrana. Musíme se poučit a nachystat na Čínu

27.2.2022 v 10:01 | Karma: 24,04 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 20,06
  • Průměrná čtenost 1095x
Jsem fanoušek politiky, veřejného dění a sportu. Vystudoval jsem historii a politologii na FF UK a v současnosti pracuji ve veřejné politice a učím na VŠ. Věřím ve svou rodinu, v naši zem, v tvrdou práci, dobré přátele a politický systém založený na otevřené soutěži politických stran. Jsem hrdým členem KDU-ČSL. 

 

Seznam rubrik